Blogg

Årets 20 bästa skivor

Blackstar

1) David Bowie/Blackstar
På sitt sista album – som släpptes bara två dagar innan han dog – kramade Bowie ur de sista krafterna ur den cancerdrabbade kroppen. Med Donny McCaslins eminenta jazzkvartett i ryggen och med döden flåsande i nacken visade Bowie återigen varför han är och förblir en av rockens stora stilbildare.


Margo Price
2) Margo Price/Midwest farmer’s daughter

Öppningsspåret på drygt sex minuter sammanfattar i princip hela Margo Price liv så här långt: familjen som fick lämna gården, barnet som dog, alkoholen och kärleksproblemen. Knäckande bra.

John Prine
3) John Prine/For better, or worse

John Prine är en legendarisk storyteller med en mer än fyrtio år lång karriär. Här bjuder han in ett antal sångerskor med guld i strupen (Iris DeMent, Alison Krauss, Lee Ann Womack) och gör ett av sina mest inspirerade album någonsin.

Anderson Paak
4) Anderson Paak/Malibu

Med sommarens adrenalinstinna spelning på Way Out West på näthinnan växer Los Angeles sångaren/rapparens kraftfulla temaskiva ytterligare några snäpp. Hip hop, soul och funk i en sällsamt skön förening som för tankarna till såväl Curtis Mayfield som James Brown och Prince.

Cohen
5) Leonard Cohen/You want it darker

Cohen sista album– han avled den 10 november – fullbordade en nästan femtio år lång karriär och imponerande låtskrivargärning. Faktum är att hans tre sista skivor tillhör de absolut bästa han har gjort.
—————————————————————————————
6) Elaine Friedberger/New view
7) Magnus Öström/Parachute
8) Rolling Stones/Blue & lonesome
9) Sturgill Simpson/A sailor’s guide to earth
10) Karl Blau/Introducing Karl Blau
11) Anderson East/Delilah
12) Dexys/Both sides now
13) Bob Hund/Dödliga klassiker
14) Ennio Morricone/Theme from The Hateful Eight
15) Bob Weir/Blue mountains
16) Toni Holgersson/Nordic noir
17) Bob Dylan/Fallen angels
18) Max Jury/Max Jury
19) Oddjob/Plays Weather Report
20) Miranda Lambert/The weight of these wings