Banditos får jobba hårt på turnén

Blogg
Mary Beth Richardson är Banditos sångerska och frontfigur.

Mary Beth Richardson är Banditos sångerska och frontfigur.

De heter Banditos och kommer från Birmingham Alabama.
Nu är det här sexmannabandet ute på en hektiskt turné, som startade för en vecka sedan i Nässjö, och ska under 24 dagar avverka lika många spelningar. Företrädelsevis i Sverige – men det blir även en avstickare in i Norge där fem konserter är inbokade.
I går spelade Banditos på Pustervik i Göteborg och före konserten träffade jag L-p Andersson, som har koll på det mesta av amerikansk rotmusik, och som, precis som jag själv, var nyfiken på den virala hajp som uppstått kring bandet.
Vi enades om att Banditos egentligen inte är någon unik eller speciellt märkvärdig företeelse och att det antagligen finns hundratals och åter hundratals band som låter likadant i den amerikanska södern.
Men det här är musik som sedan länge tilltalar en svensk publik.
Banditos bottnar i countryn men drar sig inte för att mixa den med rockabilly, blues och den sortens boogierock, som är starkt förknippad med klassiska band som Creedence Clearwater Revival,  ZZ Top och Lynyrd Skynyrd.
Och så har man en fantastisk sångerska i Mary Beth Richardson, det närmaste en reinkarnation av den vita bluesgudinnan Janis Joplin man kan komma. Det är Mary Beth som jobbar hårdast på scenen och det är hon, som trots att ljudet till en början är lite svajigt i ett avskärmat Pustervik, är den som lyfter bandets låtar över det som annars skulle ha känts medelmåttigt. I avslutande numret, Screaming Jay Hawkins klassiska I put a spell on you, ger hon allt och tänjer på stämbanden till bristningsgränsen.
Vi får hoppas att de repat sig till i kväll.
Då spelar Banditos på Bar Brooklyn i Stockholm – och inte Debaser Slussen som tidigare meddelats.