Blogg

En halsbrytande timme med jazzens nya stjärna

Kamasi Washington har med sig pappa Ricky på scen.

Kamasi Washington
Var: Flamingo, Way Out West
När: Lördag, 15.10
Bäst: Den makslöst vackra Harmony of difference och Miles Mosleys bassolo i avslutande Fists of fury.
Sämst: Synd att en timme går så fort.

Han är kompis med festivalens stora stjärna Kendrick Lamar och medverkade också på Lamars album To pimp a butterfly för tre år sedan. Samma år släppte han också det egna trippelalbumet The Epic, en närmare tre timmar lång majestätisk svit av friformsjazz som förde tankarna till både Coltrane och Sun Ra.
I dag hyllas saxofonisten Kamasi Washington, som tidigare i år släppte uppföljaren Heaven and earth, som den moderna jazzens nya megastar och superlativerna staplas på hög var helst han drar fram med sitt stora följe, i form av storbandet The Next Step.
Förra året gjorde de en formidabel spelning i Linné inför en entusiastisk publik – men när de nu är tillbaka är det på festivalens mest prestigefyllda scen
Som på beställlning har också förmiddagens regn- och åskväder dragit förbi, himlen är blå och solen skiner igen.
När sedan en förhållandevis stor publik strömmar till triggar det igång Kamasi och hans sex musiker som bjuder på en halsbrytande timme utan några döda punkter.
Det är lätt att förledas att tro att allt kretsar kring huvudpersonen, men faktum att det här ett mycket demokratiskt konstellation, där varje musiker har en viktig roll att spela. Antingen det är sångerskan Patrice Quinn, pappa Ricky Washington på sopransax eller den galet begåvade basisten Miles Mosley.
Knäckande bra.