Blogg

En liten guide till Way Out West

På torsdag drar den elfte upplagan av Way Out West igång i Slottsskogen i Göteborg. Som vanligt bjuder festivalen på ett späckat program under de tre festivaldagarna. Därför gäller det att vara förberedd och redan nu planera det man verkligen vill se. Annars är det ett stor risk för ett ”rat race” mellan scenerna där intrycken mellan de olika scenerna så småningom frontalkrockar med varandra.
Här kommer några tips på konserter och andra begivenheter som i alla fall jag inte tänker missa.
Vi syns!

 

Patti Smith avlöser Iggy Pop.

  TORSDAG:
  Sara Klang
  Linné, 14.30
  Språngmarsch från Hagabion upp till Slottsskogen för att se det svenska stjärnskottet med den mäktiga rösten. En perfekt start på årets festival.
  Jenny Lewis
  Linné, 15.50
  Läge att stanna kvar i tältet för en dos av kaliforniskt solsken och snygga countrypastischer.
  Charlotte Gainsbourg

  Linné, 18.50
  Patti Smith
  Flamingo, 19.00
  Första festivalkrocken. Men jag ger excentriska Gainsbourg och punkens första dam halva tiden var.
  Iggy Pop
  Azalea, 20.15
  Fem minuters paus – sedan är det dags för kvällens käftsmäll. Iggy – skulle bli förvånad om han inte uppträder i bar överkropp! – är enligt mina säkra källor fortfarande, 71 år ung, ett kraftpaket på scen. Själv blir det min första konsert med punkens gudfader.
  Arctic Monkeys
  Flamingo, 21.30
  Avslutar med ett av de få av dagens brittiska rockband som fortfarande fångar mitt intresse. Sångaren Alex Turner, som jag såg med Last Shadows Puppets för två år sedan, är dessutom en scenprofil av stora mått.

  FREDAG:
  Betty – They say I’m different
  Hagabion, 13.15
  Om James Brown var funkkungen så var Betty Davis drottningen.
  Hon gifte sig med den mer än 20 år äldre jazzikonen Miles Davis, ledde in honom i funken, vilket mynnade ut i det klassiska albumet Bitches brew.
  I dag, 73 år gammal, har Betty Davis dragit sig undan rampljuset, men den här dokumentären kastar ett välkommet ljus över en av de viktigaste kvinnliga musikpionjärerna. Eller som Miles sa om henne: ”Madonna före Madonna. Prince före Prince”.
  Courtney Marie Andrews
  Linné, 12.50
  Soft start på dag två. Amerikanskt singer songwriter-löfte från Phoenix, Arizona, som lyssnat mycket på Emmylou, Joni och andra ensamma kvinnor med gitarr. Årsfärska albumet May your kindness remain är lysande.
  Lily Allen
  Azalea, 19.00
  Får jag bara höra Fuck you, en av 00-talets bästa singlar – och det får jag garanterat – är jag nöjd.
  M.I.A.
  Flamingo, 20.15
  I år fyller hennes mest kända låt, Paper planes, tio år. Det är ett av förra decenniets viktigaste musikaliska statement. Lägg till hennes senaste hit, Borders, – och det blir garanterat många knutna nävar som höjs mot augustihimlen den här kvällen.

  Kendrick Lamar – största stjärnan.

  Kendrick Lamar
  Flamingo, 22.30
  Bara att stå kvar – och vänta in festivalens tyngsta bokning. Kendrick Lamar är hip hopens stora fixstjärna och lär dra storpublik – om bara vädergudarna är nådiga.

  Kamasi Washington är tillbaka i Slottsskogen.

  LÖRDAG:
  Tangerine Dream
  Linné, 14.30
  Tyska krautlegender på ett första historiskt Sverigebesök.
  Kamasi Washington
  Flamingo, 15.10
  Trippelalbumet The Epic höll jag som årets bästa för tre år sedan. Och jag blev heller inte besviken på förra årets konsert i Linné. I år flyttar Kamasi Washington och hans storband ut på en större scen – och förhoppningsvis lyfter hans sinnesutvidgande friformsjazz ytterligare ett par snäpp.
  Fleet Foxes
  Azalea, 18.45
  Sugen på tillbakalutad skäggrock? Missa inte!
  Thåström
  Azalea, 21.20
  Thåström tillbaka på samma scen som han spelade på 2011 – strax innan Prince tog över och välte Slottsskogen.
  Kevin Morby
  Pustervik, 00.00
  Om det, som förra året, regnade sista kvällen är det skönt att avsluta festivalen med att gå inomhus och torka upp. Historien lär upprepa sig i år. Men det passar perfekt. Jag missade nämligen Morby senast han var på Pustervik.