Blogg

Fats Domino väger tungt i rockhistorien

Fats Domino är död – och med honom är ytterligare en av rockmusikens – i dubbel bemärkelse – tungviktare borta.
Han hette egentligen Antonio Dominique Domino, föddes i New Orleans 1928, och det var också här han mestadels levde och verkade under hela sitt 89-åriga liv
Fats Domino fick sitt genombrott redan som 21-åring 1949 med debutsingeln The fat man. Med stor portion självinsikt och glimt i ögat sjöng Fats till eget pianokomp och med ett stadigt rockbeat i ryggen om sin redan då kraftigt tilltagna kroppsvolym.

”They call, they call me the fat man
‘Cause I weight two hundred pounds
All the girls they love me
‘Cause I know my way around”

Och sedan rullade det på.
Tillsammans med producenten och den evige sidekicken David Bartholomew radade Fats Domino under hela 50-talet upp hits på löpande band: Ain’t that a shame, I’m walking, Blue Monday, Walking to New Orleans och den största av dem alla, Blueberry Hill.
Sedan planade karriären ut.
När den brittiska popvågen svepte fram försvann Fats Dominos musik från hitlistorna. Ett av få undantag var ironiskt nog hans version av Lady Madonna, skriven av två av hans största fans, John Lennon och Paul McCartney.
Men hemma i New Orleans glömdes Fats Dominos namn aldrig bort. Men så finns det heller ingen artist, Louis Armstrong undantagen, som är så starkt förknippad med stadens puls och musikaliska DNA som han.
De sista åren i Fats Dominios blev dock tunga och mödosamma. De musikaliska avtrycken uteblev helt. Hemmet på 9th Ward sveptes bort av orkanen Katrina. Sjukdomar kom slag i slag i takt med en stigande åldersdemens.
I går avled han lugnt och stilla på ett äldreboende i Harvey utanför New Orleans.
Vila i frid, Fat Man.