Blogg

Gospelbeach har allt som är bra med Kalifornien

Gospelbeach – det blir inte bättre just nu.

Det är långt mellan Kalifornien och Göteborg.
Men i går kändes det som man satt på en veranda och tittade på solnedgången i Laurel Canyon eller susade fram i nedcabbad Cheva på Highway 1.
Det ska vi tacka Gospelbeach för, Los Angeles-trion som med sångaren och låtskrivaren Brent Rademaker suger i sig hela den amerikanska västkustens musikhistoria.
Här hörs ekon av Byrds och Tom Pettys refrängstarka gitarrock, Gram Parsons kosmiska country, Beach Boys soliga surfpop och hela hippiekulturens singer and songwriter-tradition med ledstjärnor som Crosby Stills Nash & Young, Joni Mitchell och James Taylor.
Men Rademaker är ingen skamlös plagiatör. Han plockar russinen ur kakan och med nya albumet Another Summer of Love har han i stort sett förfinat sin formel.
Under den timmen som Gospelbeach står på Pusterviks scen får vi ett lysande koncentrat av vad han och bandpolarna, gitarristen Jason Soda, och Jonny Nieman på keyboards, är kapabla till.
Förstärkta av en trummis och basist plockar de fram det bästa från de två albumen, men det är som sagt det senaste – årets bästa, om du frågar mig – som har topparna.
Allra bäst är avslutningen med California fantasy då Gospelbeach trycker gasen i botten och släpper iväg en rockbomb som briserar framför ögonen på oss.
Årets låt – och årets konsert.
Det är liksom inget snack om saken.