Blogg

Griffin trivs med att vara ensam

Sid Griffin på Boråsbesök.

Sid Griffin
Var: Borneby & Utbult, Kulturhuset
När: Onsdag
Bäst: Det goda humöret, skönt mellansnack och Gene Clark-hyllningen Feel a whole lot better
Sämst: Det blir lite tomt utan ett band.

Under andra halvan av 80-talet var Sid Griffin med i gruppen Long Ryders – en Los Angeles-baserad kvartett som med tre utmärkta album skapade sig ett gott renommé och mer eller mindre har gått i bräschen för dagens starkt framväxande Americana-scen.
I dag bor han sedan många år i London och har fortsatt göra musik, främst i bluegrassbandet Coal Porters, men numera också som soloartist. Däremellan har Griffin även skrivit böcker, bland annat två praktverk om Bob Dylan, och initierade reportage i rockmagasinet MOJO.
Till Borås och The White Rabbits premiärkonsert kommer 63-åringen ensam med några gitarrer och sin mandolin som enda bagage.
Det är i allra högsta grad en lågbudgetturné med blygsam ljudanläggning och trångt scenutrymme.
Men Sid Griffin är ett proffs och finner sig väl till rätta med kvällens primitiva förutsättningar. Han är på gott humör, skämtar med publiken och berättar lustiga anekdoter från en närmare 40 år lång artistkarriär. Det blir snabbt en intim och familjär stämning.
Låtlistan innehåller både gammalt och nytt, men när det kommer till Long Ryders-låtar som I want you bad, Final wild son och Gunslinger man blir avsaknaden av ett kompband extra uppenbart.
Men avslutningen är vacker och värdig:
En hyllning till en av Sid Griffins musikaliska hjältar – Gene Clark i 60-talsgruppen The Byrds – och dennes stora paradnummer Feel a whole lot better.