Här är årets 20 bästa album

Blogg

 Kamasi

 

1) KAMASI WASHINGTON:
The Epic
Brainfeeder/Playground
Kamasi Washington från Los Angeles-förorten Inglewood är den hippaste jazzkatten just nu. Samarbetet med glödheta funkstjärnan Kendrick Lamar i all ära – men det är den 34-årige tenorsaxofonistens trippelalbum som är den verkliga knockouten. Nästan tre timmars musik, totalt kompromisslös och fullständigt fri i både form och innehåll. En ”Bitches brew för 10-talet”.

Norgren

 

2) DANIEL NORGREN
Alabursy
Superpuma Records
Det har varit ett fantastiskt år för Daniel Norgren. Utsålda och hyllade konserter, både här hemma och ute i Europa, och två fantastiska album, Alabursy och The green stone. Min favorit är det första – inspelat hemma i huset i Tvärred – som med sin avskalade enkelhet ger Norgrens musik ett fullkomligt unikt tilltal.

Dylan

 

3) BOB DYLAN
Shadows in the night
Columbia/SME
I år är det 100 år sedan Frank Sinatra föddes. Om det var därför Bob Dylan valde att släppa ett album med några av Sinatras paradnummer är oklart. Man behöver dock inte tvivla på Dylans uppsåt. Han älskar helt enkelt de här gamla örhängena och lägger ner hela sin själ i dem.

Rawlings

 

4) DAVE RAWLINGS MACHINE
Nashville obsolete
Acony/Border
Rawlings och hustrun Gillian Welch fortsätter att med en närmast arkeologisk precision utforska varje skrymsle i Appalacherna kulturarv på jakt efter countrymusikens ursprung. Tennessees guvernör borde prisa dem för deras insats.

White

 

5) MATTHEW E. WHITE
Fresh blood
Domino/Playground
Ansedda musiktidningen Uncut kallade debutskivan för ”one of the great albums of new America”. Inte lätt att leva upp till, men faktum är att 32-åringen från Richmond Virginia på uppföljaren ytterligare förmår skruva till sin egensinnigt souldränkta indierock.

Calexico

 

6) CALEXICO
Edge of the sun
 City Slang/Playground
Country möter texmex. Steelgitarrer samsas med mariachitrumpeter. Joey Burtono och John Convertino – Tuscon-sextettens frontmän – har valt att kalla musiken för ”ökenrock”. Det får de gärna göra. Så länge Calexico går sin egen väg kommer jag att lyssna.

Holter

 

7) JULIA HOLTER
Have you in my wilderness
Domino/Playground
Med sitt fjärde album fick den klassiskt skolade Los Angeles-sångerskan ett brett genombrott. Holter håller sig till en amerikansk västkusttradition och här hörs ekon av både Brian Wilsons popsymfonier och Mamas & Papas hippieromantik.

Ebba

 

8) EBBA FORSBERG
Om jag lämnar dig – Ebba Forsberg sjunger Tom Waits
Gamlestan/Border
Ebba Forsberg har tidigare sjungit både Dylan och Cohen på svenska. Nu tar hon, åter med hjälp av Mikael Wiehes lyhörda översättningar, ett grepp om den inte helt lättillgänglige rumlarpoeten Waits. Under producenten Ola Gustafssons känsliga vägledning sjunger Forsberg med alla sinnen vidöppna. Det är ett under av skönhet.

New Order

 

9) NEW ORDER
Music complete
Mute/Playground
Efter nästan tio år är New Order tillbaka i rampljuset. Basisten Peter Hook är inte kvar – men annars är det mesta sig likt. Vassa gitarrer och svischande syntar, ett knippe starka låtar – med sista spåret Superheated som topp – och ovanpå det en nytänd Bernhard Sumner som sjunger mer övertygande än någonsin.

Jason Isbell

 

10) JASON ISBELL
Something more than free
Southeastern/Border
Isbell har, sedan han bröt sig ur Drive By-Truckers, växt ut till en av de mest tongivande Americana-artisterna. Som låtskrivare rör han sig hemtamt i den amerikanska södern där det både finns plats för melankoli och uppblossande romantik.

 

 

11) NATALIE PRASS
Natalie Prass
Spacebomb/Playground
12) BLACKBERRY SMOKE
Holding all the roses
Earache/SPD
13) ALABAMA SHAKES
Sound & color
Rough Trade/Playground
14) DANIEL NORGREN
The green stone
Superpuma Records
15) JON SPENCER BLUES EXPLOSION
Freedom tower
Bronzerat/Border
16) WHITEY MORGAN & 78’S
Sonic ranch
Bloodshot/Border
17) CASSANDRA WILSON
Coming forth by day
Columbia/SME
18) ODDJOB
Folk
 Caprice/Naxos
19) LEON BRIDGES
Coming home
Columbia/SME
20) IRIS DEMENT
Trackless woods
Flariella Records/Border