Blogg

Här är årets 20 bästa album

 Kamasi

 

1) KAMASI WASHINGTON:
The Epic
Brainfeeder/Playground
Kamasi Washington från Los Angeles-förorten Inglewood är den hippaste jazzkatten just nu. Samarbetet med glödheta funkstjärnan Kendrick Lamar i all ära – men det är den 34-årige tenorsaxofonistens trippelalbum som är den verkliga knockouten. Nästan tre timmars musik, totalt kompromisslös och fullständigt fri i både form och innehåll. En ”Bitches brew för 10-talet”.

  Norgren

   

  2) DANIEL NORGREN
  Alabursy
  Superpuma Records
  Det har varit ett fantastiskt år för Daniel Norgren. Utsålda och hyllade konserter, både här hemma och ute i Europa, och två fantastiska album, Alabursy och The green stone. Min favorit är det första – inspelat hemma i huset i Tvärred – som med sin avskalade enkelhet ger Norgrens musik ett fullkomligt unikt tilltal.

  Dylan

   

  3) BOB DYLAN
  Shadows in the night
  Columbia/SME
  I år är det 100 år sedan Frank Sinatra föddes. Om det var därför Bob Dylan valde att släppa ett album med några av Sinatras paradnummer är oklart. Man behöver dock inte tvivla på Dylans uppsåt. Han älskar helt enkelt de här gamla örhängena och lägger ner hela sin själ i dem.

  Rawlings

   

  4) DAVE RAWLINGS MACHINE
  Nashville obsolete
  Acony/Border
  Rawlings och hustrun Gillian Welch fortsätter att med en närmast arkeologisk precision utforska varje skrymsle i Appalacherna kulturarv på jakt efter countrymusikens ursprung. Tennessees guvernör borde prisa dem för deras insats.

  White

   

  5) MATTHEW E. WHITE
  Fresh blood
  Domino/Playground
  Ansedda musiktidningen Uncut kallade debutskivan för ”one of the great albums of new America”. Inte lätt att leva upp till, men faktum är att 32-åringen från Richmond Virginia på uppföljaren ytterligare förmår skruva till sin egensinnigt souldränkta indierock.

  Calexico

   

  6) CALEXICO
  Edge of the sun
   City Slang/Playground
  Country möter texmex. Steelgitarrer samsas med mariachitrumpeter. Joey Burtono och John Convertino – Tuscon-sextettens frontmän – har valt att kalla musiken för ”ökenrock”. Det får de gärna göra. Så länge Calexico går sin egen väg kommer jag att lyssna.

  Holter

   

  7) JULIA HOLTER
  Have you in my wilderness
  Domino/Playground
  Med sitt fjärde album fick den klassiskt skolade Los Angeles-sångerskan ett brett genombrott. Holter håller sig till en amerikansk västkusttradition och här hörs ekon av både Brian Wilsons popsymfonier och Mamas & Papas hippieromantik.

  Ebba

   

  8) EBBA FORSBERG
  Om jag lämnar dig – Ebba Forsberg sjunger Tom Waits
  Gamlestan/Border
  Ebba Forsberg har tidigare sjungit både Dylan och Cohen på svenska. Nu tar hon, åter med hjälp av Mikael Wiehes lyhörda översättningar, ett grepp om den inte helt lättillgänglige rumlarpoeten Waits. Under producenten Ola Gustafssons känsliga vägledning sjunger Forsberg med alla sinnen vidöppna. Det är ett under av skönhet.

  New Order

   

  9) NEW ORDER
  Music complete
  Mute/Playground
  Efter nästan tio år är New Order tillbaka i rampljuset. Basisten Peter Hook är inte kvar – men annars är det mesta sig likt. Vassa gitarrer och svischande syntar, ett knippe starka låtar – med sista spåret Superheated som topp – och ovanpå det en nytänd Bernhard Sumner som sjunger mer övertygande än någonsin.

  Jason Isbell

   

  10) JASON ISBELL
  Something more than free
  Southeastern/Border
  Isbell har, sedan han bröt sig ur Drive By-Truckers, växt ut till en av de mest tongivande Americana-artisterna. Som låtskrivare rör han sig hemtamt i den amerikanska södern där det både finns plats för melankoli och uppblossande romantik.

   

   

  11) NATALIE PRASS
  Natalie Prass
  Spacebomb/Playground
  12) BLACKBERRY SMOKE
  Holding all the roses
  Earache/SPD
  13) ALABAMA SHAKES
  Sound & color
  Rough Trade/Playground
  14) DANIEL NORGREN
  The green stone
  Superpuma Records
  15) JON SPENCER BLUES EXPLOSION
  Freedom tower
  Bronzerat/Border
  16) WHITEY MORGAN & 78’S
  Sonic ranch
  Bloodshot/Border
  17) CASSANDRA WILSON
  Coming forth by day
  Columbia/SME
  18) ODDJOB
  Folk
   Caprice/Naxos
  19) LEON BRIDGES
  Coming home
  Columbia/SME
  20) IRIS DEMENT
  Trackless woods
  Flariella Records/Border