Blogg

Hej då, Billy Sherrill!

Billy Sherrill 1936–2015

Billy Sherrill 1936–2015

Det var stråkar och det var storstilade, bombastiska arrangemang. Med Billy Sherrill som producent blev countrymusiken vackrare och snyggare än någonsin tidigare.

Men alla gillade det inte. Hårdingar som Johnny Cash och Waylon Jennings rynkade på näsan när Sherrill doppade låtarna i sirap och slipade till kanterna.

  Men George Jones – den störste sångaren av dem alla – hade inget emot att jobba med honom. Kanske för mest att Sherrill en gång hade skrivit och spelat in monsterhiten Stand by your man med Tammy Wynette, kvinnan han nu skulle skilja sig ifrån.

  Jones var olycklig. Han drack sig till medvetslöshetens gräns i försöken att glömma Tammy – men tack vare Billy Sherrill kom han på fötter, började skriva låtar och när han var färdig gick de båda in i studion.

  Resultatet blev I am what I am – Jones mest fullödiga album – som innehöll He stopped lovin’ her today – av många ansedd som den bästa countrylåten genom alla tider.

  Naturligtvis handlar den om Jones och Tammy Wynettes slitsamma uppbrott – men också om försoning och förmågan att glömma, börja om och ta sig vidare i livet.

  George Jones sjöng bättre än någonsin och Billy Sherrill sparade inte på krutet och vräkte på med det tunga artilleriet.

  Och texten, den fantastiska texten, får det att tåras i ögonen:

  ”He said I’ll love you ’til I die
  She told him you’ll forget in time
  As the years went slowly by
  She still preyed upon his mind.

  He kept her picture on his wall
  Went half crazy now and then
  He still loved her through it all
  Hoping she’d come back again.”

   

  I dag avled Billy Sherrill i sitt hem i Nashville efter en kort tids sjukdom. Han blev 78 år gammal.