Blogg

Los Lobos har gnistan kvar

Los Lobos
Var: Pustervik, Göteborg
När: Onsdag
Bäst: Svänget, musikaliteten och personliga favoriterna My baby’s gone och Don’t worry baby.
Sämst: Lite svajigt ljud emellanåt.

Los Lobos släppte i början av 90-talet en samlingsskiva som hette Just another band from L.A.
I dag, mer än 25 år senare, är de så mycket mer än vad den blygsamma titeln ger sken om.
Gruppen – som startade som en kvartett redan 1973 i den spansktalande delen av Los Angeles – räknas numera som en av rockens mest outtröttliga konstellationer.
De fyra originalmedlemmarna David Hidalgo, Cesar Rosas, Louie Perez och Conrad Lozano är kvar tillsammans med saxofonisten Steve Berlin, som kom med 1984.
I Sverige har de genom åren byggt upp en pålitlig skara fans, mycket tack vare den legendariske Expressen-journalisten Mats Olsson, som för övrigt är på plats i publiken den här kvällen.
Och det här ett spelsuget band som är på besök. Det krånglar visserligen lite i inledande When the circus comes och ljudet är stundtals lite bångstyrigt – men sista timmen brakar det loss på allvar.
Förstärkta med den lysande trummisen Enrique Gonzalez och Hook Herreira på munspel blir Los Lobos ett tungt och väloljat kollektiv som obehindrat rör sig mellan boogierock, soul, blues och de patenterade texmex- och conjuntonumren.
Det är en imponerande uppvisning av ett band, som efter mer än fyra decennier av turnerande, fortfarande är hungrigt och på jakt efter nya musikaliska kickar.
Los Lobos har som bekant blivit synonymt med Ritchie Valens klassiker La Bamba. Den är förstås en given final – men som de musikälskare de är väver de även in Young Rascals Good lovin’.
Sånt gillas.