Blogg

Nick Lowe sprider julstämning

Nick Lowe och Los Straitjackets på Pusterviks scen i går.

Nick Lowe och Los Straitjackets på Pusterviks scen i går.

Nick Lowe är på besök i Sverige igen.
Den 67-årige engelske gentlemannen – med förflutet i band som Brinsley Schwarz och Rockpile, och med en gedigen karriär som soloartist och låtskrivare – trivs av allt döma på svenska scener av det mer intimare formatet.
Det har han visat förut, inte minst på Pustervik i Göteborg – och den här gången har Lowe dessutom med sig Los Straitjackets. En kvartett rutinerade Nashville-musiker (iklädda mexikanska wrestlingmasker) som sedan några år tillbaka agerar kompband åt honom, vilket i sin tur resulterat i både den utmärka julskivan Quality street och en USA-turné.
Och Lowe och de fyra musikerna har uppenbarligen haft ett gott utbyte av varandra.
Kvällens konsert, 1 timme 45 minuter lång, ger en försmak av julen och Nick Lowe förvarnar redan i det inledande försnacket att han den här gången kommer att undvika sina mest svartsynta sånger, för att – som han säger – inte förstöra stämningen inför den annalkande högtiden.
Det blir förstås låtar från Quality street, allt från den utmärkta Christmas at the airport, gospelfärgade Children go where I send thee till mer traditionella sånger som Let it snow och I wish it could be Christmas every day.
Men Nick Lowe vore ju inte Nick Lowe om han inte också generöst öste ur sin egen suveräna låtskatt – och sålunda finns Without love, Half a boy and half a man, I knew the bride och What so funny ’bout peace love and understanding som så många gånger förr med på setlistan. Och så avslutningen – i vanlig ordning en fullkomligt hudlös version av Elvis Costellos Alison, där man nästan kan höra en knappnål falla mot Pusterviks golv.
Den tröttnar man aldrig på.