Blogg

Smärtsamt vacker countrysoul

 

Amy Boone – sällsynt närvarande. Foto: Katarina Despotovic

 

   

   

   


  The Delines

  Var: Pustervik, Göteborg.
  När: Tisdag 14 maj.
  Bäst: Sångerskan Amy Boone är en sällsam scenupplevelse.
  Sämst: Tyvärr lite för glest med publik. Men ni som inte var där får skylla er själva.

   

  Willy Vlautin har ända sedan slutet av 90-talet varit en av Americana-vågens mest intressanta låtskrivare.
  Med gruppen Richmond Fontaine – från hemstaden Portland, Oregon – var Vlautin den drivande kraften på nio studioalbum innan det splittrades för två år sedan.
  Under den tiden hann han också göra sig ett namn som romanförfattare och hyllades med rätta för den country noir-färgade debuten The motel life. Boken blev dessutom en prisad film med Emelie Hirsch och Stephen Dorff i huvudrollerna som de rotlösa bröderna Flannigan.
  Parallellt med Richmond Fontaine startade Willy Vlautin också gruppen The Delines, som tidigare i år släppte sitt andra album.
  Och det är med sitt nya band som Vlautin fortsätter att skärskåda och skildra människoöden och udda existenser. Här får vi bland annat möta Charlie som dricker för mycket, kärleksparet Eddie och Polly, den obotlige slarvern Sonny och Holly som luras och bedrar. Människor som alla lever sitt liv på marginalen.
  Willy Vlautin har i sångerskan Amy Boone hittat sin perfekta protegé. Det är till henne Vlautin skriver sina texter. Och det är hon som förvandlar dem till ljuv musik och som med sin närmast hypnotiska inlevelse får låtarna att lyfta ytterligare ett snäpp i ett intimt liveformat.
  Göteborg är det näst sista stoppet på en drygt två veckor lång och intensiv Europaturné (avslutning i Köpenhamn i kväll) – men varken Willy Vlautin, Amy Boone eller de tre övriga i bandet visar några tecken på att ha tappat gnistan.
  Tvärtom. Det blir i stället 77 minuter fylld av hudlös och smärtsamt vacker countrysoul, där Amy Boone är kraftfältet kring vilket allt kretsar. En korsning av Billie Holiday och Dusty Springfield. Lägg därtill när hon plötsligt byter plats med pianisten Cory Gray och Gray plockar fram trumpeten och blåser sina sordinerade toner i Where are you Sonny? Eller den fantastiska avslutningen med Let’s be us again då bandet förvandlar Pustervik till en enda stor inbjudande kärleksfamn.
  Årets konsert. Tveklöst.

  Låtlista (tack till Bo Olsson)
  The Imperial
  I Won’t Slip Up
  Eddie & Polly
  Waiting On The Blue
  Holly the Hustle
  Gold Dreaming
  That Old Haunted Place
  Cheer Up Charley
  Houston’s Hangover (Instrumental)
  Where Are You Sonny?
  Room On The Tenth Floor
  I Got My Shadows
  Roll Back My Life
  He Don’t Burn For Me

  The Oil Rigs at Night
  Colfax Avenue
  Let’s Be Us Again