Bruce blottar sig om saknad och förlust

Blogg
BRUCE SPRINGSTEEN
Album: Letter to you
Bolag: Columbia

Betyg: ****

En vecka innan Halloween-helgen släpper Bruce Springsteen sitt nya album – det tjugonde i ordningen och det första på nästan tolv år tillsammans med de trogna blodsbröderna i E-Street Band.
Det är en händelse som nästan ser ut som en tanke.
Och när man sedan lyssnar och skärskådar texterna så handlar de flesta av skivans tolv sånger om tankar och reflektioner som oundvikligt uppsöker människan i livets slutskede. Om saknad och förlust. Om det förgängliga som glidit oss ur händerna någonstans på vägen.
Bruce Springsteen fyllde 71 år förra månaden. Därför är det inte alls konstigt att han tittar i backspegeln men även lyfter blicken framåt mot det som återstår av livet.
Letter to you ska inte tolkas som ett definitivt bokslut över en snart 50 år lång karriär som tagit närmast ikoniska proportioner. Springsteen har helt enkelt bara känt det nödvändigt att skriva ett knippe nya låtar, dammat av några gamla, samlat ihop E-Street Band i en studio hemma i Jersey, tryckt på inspelningsknappen och börjat jobba.
Men det är ofrånkomligt att det vilar ett vemod och ett nostalgiskt skimmer över inspelningen. En svartvit förbleknad polaroidbild av något i det förgångna (Last man standing). Den där första berusade kärleken (Burning train). Eller vänner som bara existerar som vålnader i det förflutna (Ghosts)
Letter to you är inte bara Springsteens bästa skiva under de senaste tjugo åren. Den är också en av hans mest personliga och utelämnande någonsin. Inte sedan skilsmässodramat Tunnel of love har Springsteen varit lika tydlig med att blotta sina innersta känslor.
Nu står han, mitt i en global pandemi med en galen president som snart kan bli omvald, och synar både sig själv och sin samtid. Det är både vackert och en smula sorgesamt.
Men kanske är det också, som han trösterikt sjunger i avslutande I’ll see you in my dreams, att ett nytt liv tar vid när det gamla tar slut.
”When all our summers have come to an end
I’ll see you in my dreams
We’ll meet and live and laugh again
I’ll see you in my dreams
Yeah up around the riverbend
For death is not the end
And I’ll see you in my dreams”