Ensam modig man med gitarr

Blogg

SONGS OF BODA
Album: Meanwhiling
Bolag: Adore Music


Fullängdsdebuten IAGO var i mitt tycke ett av de bästa svenska albumen 2018.
Nästan på dagen ett år senare kommer uppföljaren.
Men den som väntat sig en naturlig fortsättning lägger säkert pannan i djupa veck och kliar sig i huvudet mer än en gång.
Songs of Boda, eller Daniel Skoglund som han egentligen heter, plockar nämligen bara fram den akustiska gitarren, sätter sig ned och närmast improviserar fram sju avskalade låtar.
Helt utan sång och utan komp.
Det är förstås väldigt modigt och jag känner till få av dagens artister som klarar av det. Möjligtvis, en ikon som Ry Cooder, undantagen.
I pressreleasen till Meanwhiling beskriver Songs of Boda/Skoglund själv bakgrunden till hur skivan blev till:

”Idén föddes under sommarens semester då jag satt och
fiddlade med en nylonsträngad gitarr i solen. Precis så där som jag suttit den större delen av mitt liv. Jag uppmärksammade mig själv på den mängd musik som jag skapat på det sättet.
Hur många låtar har egentligen passerat mina fingrar genom alla dessa år? Jag är inte person som sitter och övar mig på skalor utan jag spelar nåt som verkar gött bara. Nånting som fångar min uppmärksamhet och som verkar värt att slösa en stund på”.

Jag kan köpa det resonemanget, men kan samtidigt inte frigöra mig från känslan – hur meditativa och vilsamma de instrumentala spåren än är – att det här mer är ett terapeutiskt arbete än en present till fansen.
Men det lämnas också en dörr på glänt och en vink om vad Meanwhiling hade kunnat bli eller hur det kan låta nästa gång.
On the road between becoming and never gonna be – den enda låten med sång – är skön lägereldscountry a’la Neil Young som jag gärna vill höra mer av.

LYSSNA OCKSÅ PÅ:
Ry Cooder: Paris, Texas.
Leo Kottke: Guitar music.