Pacific Range ger hippierocken nytt liv

Blogg


PACIFIC RANGE
Album: High upon the mountain
Bolag: Curation/Border

Betyg: ****

Brent Rademaker är frontman i Beachwood Sparks och GospelbeacH från Los Angeles, två band som inspirerats av den speciella hippierock som föddes bland kullarna i Laurel Canyon i skarven mellan 60- och 70-talet. The Byrds, Crosby, Stills & Nash, en tidig Neil Young, Gram Parsons och Flyin’ Burrito Brothers var bara några som hellre tjusades av Still Havets ljumma vindar än Klippiga Bergens karga dalgångar.
Nu har Rademaker även startat ett skivbolag som ska förvalta arvet från föregångarna.
Och till sin hjälp har han tagit göteborgaren Kim Abelsson. Abelsson, fingertoppskänslig bandbokare på Woody West och Pustervik, är den perfekta samarbetspartnern. Han har sedan länge koll på det som växer i den amerikanska rotrockens undervegetation.
Första släppet på det nya skivbolaget är med Pacific Range, ett band som låter som det ser ut på bilden här ovan. Långhårigt, skäggigt, uppknäppta jeans- och flanellskjortor och med en osviklig precision för luftiga melodier och vältajmad stämsång.
Mycket kretsar kring sångaren Seamus Turner vars röst står i perfekt harmoni med bandets sound som ibland också tillåts dra iväg i gitarrexcesser och för tankarna till såväl Grateful Dead som Allman Brothers Band.
Känner jag Kim Abelsson rätt är Pacific Range ett band som, när väl coronahelvetet är över, står på Pusterviks scen.