Phil Spector – det galna geniet

Blogg

Det sägs att gränsen mellan geni och dåre är hårfin.
I musikvärlden har det epitetet sällan passat bättre än på Phil Spector.
Men under lördagen avled demonproducenten, 81 år gammal, i sviterna av covid-19 på ett sjukhus i Los Angeles dit han fördes från fängelset State Prison Calfornia. Det var här som Spector sedan 2009 avtjänade ett livslångt straff för mordet på skådespelerskan Lana Clarkson.
Men det var trots allt inom popmusiken han gjorde störst avtryck.
Redan som ung, inte ens fyllda 25, skrev Spector för alltid in sig i historieböckerna när han släppte fram flickgrupper som The Ronettes och The Crystals och samtidigt formade sitt karaktäristiska ”Wall of sound” i Gold Star-studion i Los Angeles.
Därefter ville alla jobba med Spector. Inte minst The Beatles.
Spector producerade Let it be som blev bandets sista album, men fortsatte sedan att arbeta med både John Lennon och George Harrison.
Men förhållandet med Lennon var kluvet.
Musikaliskt funkade det och både Plastic Ono Band och Imagine hyllas i dag rättmätigt som klassiska album.
Men på det personliga planet skar det sig rejält.
Snart vittnades det om att den paranoide Spector sprang omkring i studion och hotade den forne Beatles-stjärnan med en skarpladdad revolver. Det hela eskalerade under inspelningen av albumet Rock’n’roll (1975), som beskrivs som ett smärre Armageddon. En kokainspeedad Lennon och den svårt psykotiske Spector var knappast en hälsosam kombination.
Med tiden vittnade fler artister om Spector och dennes fullständiga opålitlighet
Leonard Cohen har beskrivit samarbetet på skivan Death of a ladies man (1977) som ett helvete.
Killarna i Ramones låste han, tillsammans med sina livvakter, in i sin lyxvilla och släppte inte ut dem förrän han var nöjd med inspelningen av albumet End of the century (1980).
Men med tiden dalade Phil Spectors stjärna och till slut hann verkligheten ifatt honom.
När revolvern den där natten den 3 februari 2003 brann av i hans lyxvilla och Lana Clarkson låg där död på sovrumsgolvet fick också sagan om Spector det där solkiga, men samtidigt logiska, slutet som många redan förutspått.
2009 dömdes Phil Spector för mord – och resten av hans liv blev en mardröm bakom låsta fängelsedörrar.