Ronnie Spector och popmusikens mästerverk

Blogg


Sångerskan Ronnie Spector har avlidit. Men tack vare en enda låt har hon gjort sig odödlig i pophistorien.

Brian Wilson har berättat att han var nära att köra av vägen och stanna bilen första gången han hörde låten i radion.
Men Beach Boys låtskrivargeni är inte ensam om att någon gång hänförts av den.
Alla från Paul McCartney till Per Gessle är i dag rörande överens om att Be my baby med The Ronettes är ett av popmusikens odiskutabla mästerverk.
Låten skrevs 1963 av Phil Spector tillsammans med Jeff Barry och Ellie Greenwich och blev också genombrottet för Spector som producent. I den numera legendariska Gold Star Studios i Los Angeles skapade han sin karaktäristiska ljudvägg och fortsatte  sedan att mejsla fram det han kallade för ”teenage symphonies for kids”.
The Ronettes bestod av Veronica ”Ronnie” Bennett, systern Estelle och deras kusin Nedra Talley, men det var Veronica som var stjärnan. Vilket förstås Phil Spector insåg från början när han döpte gruppen efter hennes smeknamn och placerade henne i mitten längst fram vid mikrofonen.
Men han nöjde sig inte med det.
Spector ville även ha Veronica för sig själv.
När paret gifte sig 1968 hade Ronettes redan splittrats. För Veronica innebar det starten på fyra års helvete, där hot och misshandel från den paranoide Phil Spector var stående inslag i vardagen. Själv har hon beskrivit äktenskapet med Spector som att ”leva i ett fängelse”.
1972 var dock skilsmässan ett faktum och Veronica, eller Ronnie Spector som hon nu hette, beslöt sig för att satsa på en solokarriär efter att ha misslyckats med att återförena Ronettes.
Men framgångarna uteblev. Ronnie fick visserligen en hit när hon sjöng med Eddie Money i låten Take me home tonight 1986, men så många fler avtryck satte hon inte i pophistorien.
Stjärnglansen hade falnat.
Magin från Be my baby var borta sedan länge.
I går avled Ronnie Spector, 78 år gammal.