Svensk country behöver inte skämmas längre

Blogg

THE GREEN LINE TRAVELERS
Album: Baker’s bog blowout
Bolag: Ella Ruth Institutet

Betyg: ****


Svensk countrymusik var länge försedd med en töntstämpel. Det fnissades ganska friskt bakom ryggen på pionjärer som Mats Rådberg, Alf Robertson och Kikki Danielsson.
Men de senaste åren har någonting hänt.
Countryn har fått ett uppsving och fler och fler svenska artister rör sig i dag på stigar som en gång trampades upp av ikoner som Hank Williams, Roy Acuff och Webb Pierce.
Ingen gör det dock lika kärleksfullt och dedikerat som stockholmaren och Söderbon David Ritschard.
Den två år gamla kritikerhyllade solodebuten Brobrännaren framstår redan som en svensk countryklassiker, som snart ska följas upp.
Men i väntan på det kan Ritschard höras i The Green Line Travelers – men då bara som en i gänget. Hans karaktäristiskt melankoliska röst färgar visserligen de flesta låtarna, även om han bara ligger bakom en av dem, öppningsspåret Nine for my pride. I stället är det hans sidekick Daniel Björkander som skrivit merparten av det egna material. Inte minst Honky tonk Saturday night, den ljuvliga duetten mellan Fabian Ris Lundblad och Kristina Murray. Resten är väl valda covers, som George Jones gamla paradnummer Things have gone to pieces och Harlan Howards gråta-i-ölen-ballad The hurtin’s all over.
Men det är inte bara som musiken som håller hög klass. Omslaget – fotografens Johan Bergmarks bild med en grånad manlig vasst countrysvidad fotomodell framför en vit Volvo i en Söderförort – är kongenialt.
Svensk countrymusik behöver sannerligen inte stå i skamvrån längre.