Thåström har aldrig skinit starkare

Blogg

THÅSTRÖM
Album: Dom som skiner
Bolag: Razzia/Sony

Betyg: *****

För snart tio år sedan var jag i Berlin och sprang mitt första maratonlopp. Jag kommer mest ihåg de stumma benen och värken i musklerna. Men i övrigt är minnesbilderna suddiga. Gator och miljöer har inte satt några djupare spår, förutom den där euforiska känslan att passera under Brandenburger Tor med det hägrande målet bara 400 meter bort.
Joakim Thåström är sedan en tid bosatt i Berlin. Men jag tror inte att den 64-årige, före detta punkrebellen, är särskilt lockad av att springa maraton. Däremot rör han sig och flanerar ofta genom stan. Och där en trött maratonlöpare som jag själv drabbas av tunnelseende är Thåströms blick och iakttagelseförmåga hela tiden vaksam och knivskarp.

Nya albumet, det tionde i ordningen, är starkt präglat av livet i den tyska huvudstaden. Ett liv som tycks passa hans kynne. Här kan han smälta in och enbart vara en anonym betraktare som nyfiket scannar av sin omgivning. Och det är i sin fascination för de små detaljerna som Thåström hämtar stoff till texterna. Slamret från sopbilen. Grannarnas bråk som skär genom de papperstunna väggarna. En okänd kvinna som vinkar lite förstrött från ett fönster i huset mitt emot. Den där sällsamma känslan av närvaro och att befinna sig på en speciell plats kan liknas vid när David Bowie besökte Berlin några år innan han avled.

Thåström tar i och med det nya albumet ett musikaliskt avsked. Bandet – med bland andra gitarristen Pelle Ossler och basisten/producenten Ulf Ivarsson – är inte med honom längre. Det märks tydligt. Det tidiga så vassa och taggiga soundet har slipats till och ersatts av en luftig ljudmatta med stråkar, pockande syntar och sparsmakade trumbeats. Själv välkomnar jag den kursändringen. Thåström, hans röst och tonläge, känns mer avspänt och är i fullständig harmoni med de urstarka låtarna. Öppningsspåret ”Södra korset” är en, ”Stora långa gatan”, titelspåret ”Dom som skiner” och den magnifika finalen ”Mamma” några andra. Men allt hänger samman i en märkvärdig och storslagen enhet.
Jag har svårt att tänka mig en bättre chartertripp till Berlin just nu.