Willie Nelson står när andra faller

Blogg


WILLIE NELSON
Album: First rose of spring
Bolag: Columbia/SME

Betyg: ***

Willie Nelson fyllde 87 år i april.
Men tro för den skull inte att en av countrymusikens största pionjärer har några planer på att lägga av.
Nej, Nelson fortsätter att skriva låtar och ge ut skivor i en strid ström, precis som han har gjort ända sedan han lämnade Nashville och flyttade till Texas i början av 70-talet.
Det var där som solokarriären tog fart på allvar och det var också där, på den mytomspunna nattklubben Armadillo i Austin, som Willie grundlade sin image som countryns förste outlaw och därmed retade gallfeber på etablissemanget i det konservativa Nashville.
Men det där är historia.
I dag är Willie Nelson respekterad för sin integritet och benhårda vilja att inte kompromissa med sin musik. Hans legendariska status har också medfört en närmast total konstnärlig frihet, vilket i sin tur innebär att det i princip dimper ner ett nytt album varje år. På gott och ont.
Jag har faktiskt ingen koll på vilket i ordningen First rose of spring är, men det är egentligen av mindre betydelse.
Viktigare är då att konstatera att Willie Nelson fortfarande förmår trollbinda oss med sina låtar, sitt karaktäristiska gitarrspel och sin knarriga gammelmansröst.
Rösten, ja. Den är ett särskilt kapitel för sig.
Häromveckan lyssnade jag på albumet Shotgun Willie. Det är ett av mina favoritalbum med Wille Nelson, inspelat 1973
Det som slår mig är att Willies röst i stort sett inte har förändrats – men att det är först nu på senare år som den faktiskt harmonierar med hans ålder.
Och det är sannolikt inte sista gången vi hör av honom.
Willie står när andra faller.