Brittiskt country soul-drama

Uncategorized

My Darling Clementine

Ibland dimper ned nya skivor som man inte har en susning att de har kommit ut. Som för knappt två månader sedan när min gode vän Peter  – samma dag som vi skulle åka och se Nick Lowe på Trädgårn i Göteborg – gav mig en bunt plattor som jag ”absolut borde lyssna på”.

Jag borde ha fattat vinken, när han några dagar senare frågade:

– Har du lyssnat på My Darling Clementine än?

Jag ursäktade mig med att jag inte hade haft tid, men plockade lite senare fram skivan…och ja, det var kärlek direkt.

Fast egentligen handlar How do you plead? (Drumfire records) – trots att Michael Weston King och Lou Dalgleish, som utgör duon My Darling Clementine, på omslaget poserar som nygift par efter en borgerlig vigsel – inte alls om den himlastormande förälskelsen.

Istället är det här en syskonplatta till George Jones och Tammy Wynettes mästerliga skilsmässoepos The ring. Full av svek, otro och passionen som svalnat.

Kopplingen till Nick Lowes senaste album The old magic är finns också där.

My Darling Clementine mixar, precis som Lowe, bitterljuv country med skarpt skuren blue eyed-soul och i Weston King och Dalgleish texter har samma touch av ironi, humor och ett stänk cynism. Dessutom har My Darling Clementine plockat in flera musiker (Geraint Watkins, Bobby Irwin, Martin Belmont) som jobbar eller har jobbat nära Nick Lowe.

Så vad väntar ni på – det här är en platta ni inte kan vara utan.