Doktorn har hittat hem

Uncategorized

Dr. John

För tre år sedan såg jag Dr. John på Trädgårn i Göteborg. Han såg trött och sliten ut när han linkade in på scenen stödd på sin käpp och trots att fingrarna då och då glödde när de dansade fram över pianotangenterna blev det aldrig mer än ett standardgig och en kväll på jobbet.

Därför är det svårt att föreställa sig att det är samme man som nu spelat in och släppt sitt bästa album på nästan fyrtio år. Dr. John, eller Mac Rebennack som han egentligen heter, är artisten som, kanske mer än någon annan, symboliserar New Orleans  och dess rika musikhistoria i form av jazz, funk, blues och soul. Men det är först nu, sedan han åter flyttat tillbaka till den mytompspunna staden ut med Mississippi-floden, som han förstått vikten av att förvalta arvet efter Louis Armstrong, Huey ”Piano Smith”, Fats Domino och alla de andra legendariska musikerna som satt New Orleans på kartan.

Men det krävdes ett telefonsamtal från Nashville och en ihärdig supporter, i form av Black Keys sångare och gitarrist Dan Auerbach, för att få den 72-årige Doktorn på rätt spår.

Frågar du mig är Locked down enkelt årets bästa platta så här långt. Och huvudpersonen själv är nöjd och kan inte nog tacka sin gitarrist och unge producent.

”Jag gillade hur Dan handplockade ett band och fick alla bitar på plats. Han har en tydlig vision, inser hur viktiga detaljerna är för helheten”, säger han i en intervju med Pierre Hellqvist i det nya numret av Sonic.

Och då ska ni veta att Doktorn i prinicip jobbat med alla de stora, allt från demonproducenterna Phil Spector och Jerry Wexler till megastora artister som Little Richard, Wilson Pickett, Stones, John Lennon Dylan och Frank Zappa.

Nu verkar det som om cirkeln är på väg att slutas.

Dr. John är tillbaka i sitt älskade New Orleans. Staden som en gång jagade bort honom som en simpel tjuv och heroinslav har förlåtit och låtit udda vara jämnt.

Eller som han avslutningsvis säger i Sonic-intervjun:

”Jag ville helt enkel flytta hem innan alla polare som ännu är vid liv också trillar av pinnen.”

Black Keys är en av de stora attraktionerna på Way Out West i Slottsskogen. Vore jag bandbokare skulle jag se till att även Dr. John fick plats i festivalens startfält. Tajmingen kan ju knappast bli bättre.