Stjärnornas favoritmusiker

Uncategorized

Sveriges Radio Göteborgs Leif Wivatt, Jerry Douglas och jag själv. Foto: Peter Holmstedt

När Jerry Douglas var tolv år gammal fick han lp-skivan Green river med Creedence Clearwater Revival.

– En dag ska jag spela med honom, sa Jerry kaxigt och pekade på John Fogerty på omslaget.

45 år senare gick drömmen i uppfyllelse när Fogerty ringde upp honom och frågade om han ville vara med på nya albumet.

– Jag tvekade inte speciellt länge, säger Douglas och ler åt minnet, där vi sitter i logen i Konserthuset i Göteborg, några timmar innan han och de övriga i bandet Union Station ska gå upp på scen och kompa Alison Krauss, en av USA:s största countrysångerskor idag.

Det är emellertid inte speciellt konstigt att en stjärna som John Fogerty tar kontakt med Jerry Douglas när det är dags för skivinspelning.

Douglas är nämligen en oerhört eftertraktad studiomusiker. Inte bara i countrykretsar.

Han är nämligen inte vilken gitarrist som helst, utan en av bara några få som behärskar den mycket svårspelade dobrogitarren. En typ av gitarr, som – till skillnad från den traditionellt akustiska – har en resonanslåda i metall, vilket gör den betydligt mer ljudstark. Dessutom påminner själva grepptekniken mer om hur man spelar på en steelgitarr.

Jerry Douglas har sakta men säkert byggt upp sitt rykte. Först i olika bandkonstellationer, sedan som studiomusiker i Nashville, som soloartist och sedan 1998 som medlem i Alison Krauss kompgrupp Union Station.

Jerry Douglas med sin dobro.

Douglas, i dag 56 år, säger att han uppskattar tryggheten och kamratskapen som finns i bandet, som förutom han själv och Alison Krauss består av Ron Block (gitarr och banjo), Dan Timinsky (gitarr, mandolin och sång) och Barry Bales (bas och sång). Därmed inte sagt att de fem medlemmarna är fjättrade vid varandra.

Tvärtom.

För fem år sedan fick Alison Krauss ett erbjudande att spela in ett album med Robert Plant. Resultatet blev Raising sands, en av det årets mest hyllade. Idag är Jerry Douglas glad över att Krauss tog chansen att samarbeta med Led Zeppelins alfahanne.

– Jag sa till henne: Ta chansen, Alison. Det här tillfället kanske aldrig dyker upp igen. Dessutom var hela bandet vid den här tidpunkten lite slitet. Vi hade turnerat mycket och behövde ett break, menar Jerry Douglas.

När han besöker Göteborg har både bandet och han själv ett nytt album ute.

Om sin egen platta, Traveler, säger han:

– Jag har jobbat med en fantastisk producent, den legendariske Russ Titelman (som spelat in artister som Randy Newman, Ry Cooder, Little Feat, Captain Beefheart, med flera), och det har varit en ära. Sedan har det varit roligt att inte behöva låsa sig i ett format. I Union Station spelar jag en särskild roll. På egen hand har jag en annan frihet.

Och med hjälp av sitt goda rykte har Douglas också fått möjlighet att samarbeta med musiker som han uppskattar. Bland annat så gästspelar stjärnor som Paul Simon och Eric Clapton.

Simons klassisker The boxer är ett av spåren på plattan, dock inte med upphovsmannen själv bakom mikrofonen.

Istället anlitade Jerry Douglas sångaren Marcus Mumford från hajpade engelska folkrockbandet Mumford & Sons.

– Vi var två dagar på den engelska landsbygden och spelade in låten. Det var en fantastisk atmosfär och en speciell stämning, tycker Douglas.

Det var först när det kom till sångpålägg som Paul Simon kallades in.

– Det är väl första gången som han har varit med på en av sina egna låtar men ändå fått stå i bakgrunden. Men han uppskattade verkligen det vi åstadkom, påpekar Jerry Douglas.

Eric Claptons bidrag är en version av en gammal soulstandard, Something you got.

– När han hörde resultatet ringde han och tackade mig för att han lät så bra, säger Douglas och skrattar.

Tilsammans med Alison Krauss och Union Station har han ett späckat program fram över, där den ena konserten efter den andra avlöser varandra. Men till hösten är det meningen att man ska gå in i studion för att spela in uppföljaren förra årets album, Paper airplane.

– Det blir antagligen så. Vi har gott om material och känner oss otroligt motiverade.