Jon Lord 1941-2012

Uncategorized

Jon Lord – bakom hammondorgeln.

Jon Lord är död. Han avled i går, 71 år gammal, efter att länge ha kämpat mot sin cancersjukdom.

Det är ingen överdrift att påstå att han var en av hårdrockens största stilbildare. Bakom sin hammondorgel blev han den självklara motorn i Deep Purple, sjuttiotalets stora giganter, och med sin stenhårda riff satte han en säregen profil på bandet.

Med sin klassiskt skolade bakgrund hittade Lord andra infallsvinklar och på klassiska Purple-album som In rock, Machine head och den monumentala liveplattan Made in Japan firar hans musikaliska genialitet stora triumfer.

Här är ett klipp

1978 hoppade han av Deep Purple och blev i stället medlem i Whitesnake, övertalad av David Coverdale, som för övrigt ersatte sångaren Ian Gillan på de tre Deep Purple-skivorna Burn, Stormbringer och Come taste the band.

Sex år senare var Jon Lord tillbaka i Deep Purple när gruppen återförenades och där stannade han till 2001, när han definitivt bestämde sig för att pensionera sig från hårdrocken.

Men han fortsatte komponera och skriva musik och ibland lät han sig övertalas att ställa upp på scenen. Som det året när Robert Wells fick med honom på Rhapsody in rock. Men det kanske vi ska tala tyst om…