Levon Helm 1940-2012

Uncategorized

Levon Helm är död. Den legendariske trummisen och sångaren i The Band var till slut chanslös i kampen mot strupcancern som drabbade honom för några år sedan.

Levon Helm var något extra. Inte bara för att han var en lysande trummis och en briljant sångare på några av The Bands mest kända låtar, The weight och They night they drove old Dixie down.

Helm, född i bondhålan Marvell i Arkansas i den amerikanska södern, hade nämligen hela den amerikanska rotrockens historia pulserade i sina ådror. Han var en blues- country och rock´n´roll-man i en och samma person och med sin osvikliga känsla för stilar och uttryck var Helm ovärderlig för de övriga medlemmarna i The Band – Robbie Robertson, Garth Hudson, Richard Manuel och Rick Danko – som alla kom från Kanada.

Bakom Bob Dylan var The Band ett kompband. Levon Helm var trummisen.

Det var först när man började spela in sina egna skivor som både gruppen och Helm växte.

Robertson var den självutnämnde ledaren. Han skrev de flesta låtarna, men utan de andra – framför allt Levon Helm – hade han aldrig lyckats utmejsla det speciella, organiska groovet som kännetecknade The Bands sound.

Det är ingen hemlighet att Levon Helm och Robertson inte drog jämnt.

I Martin Scorseses utmärkta The last waltz – filmen som är en hyllningskonsert till The Band – intervjuas de fem gruppmedlemmarna och det står klart att det i mångt och mycket är Robertsons beslut att splittra bandet.

Helm gav uttryck för sin frustration i flera intervjuer genom åren. Han anklagade bland annat Robertson för att ha varit den som drev Richard Manuel till att begå självmord 1986.

Men Levon Helm mjuknade med åren, beslöt sig för att gräva ned stridsyxan och spelade i stället in tre mycket riktigt fina soloalbum i slutet av sin karriär. Alla djupt rotade i den speciella blues- och countrytradition som Helm kände sig hemtam i.

Cirkeln var sluten.

Några skivtips:

The Band: Music from Big Pink (1968)

The Band: The Band (1969)

The Band: Rock of ages (1972)

Bob Dylan & The Band: Before the flood (1974)

Bob Dylan & The Band: The Basement tapes (1975)

Levon Helm: Dirt farmer  (2007)