Musikmissionären från Vara

Uncategorized

Jag tänkte skriva lite om Jerker Emanuelsson från Vara. Vi lärde känna varandra genom en gemensam vän och vi har spelat tennis mot varandra några gånger (Jerker är lite för bra, han brukar bara släppa några strögame).

Men framför allt har vi snackat om musik.

Jerker älskar musik.

Jag har stött på väldigt få människor som är lika hängivna, passionerade och dedikerade som Jerker. Han har naturligtvis massor med skivor och har antagligen varit på fler konserter än vad Socialstyrelsen anser som nyttigt.

Men för honom är musik ingen bruksvara. Inget man tar med en axelryckning. Det är hundra procent kärlek rakt igenom.

Det är också därför som han sedan 1994 – på sin egen etikett Sound Asleep Records – missionerat, givit ut och spridit musik med artister och band som han älskar, men som de stora skivbolagen inte bryr sig om.

Nu har Jerker släppt den åttonde volymen i serien som han kallar Hit the hay. Det är sju år sedan den förra kom och  själv trodde han att det inte skulle bli några fler.

Men så dök chansen upp att ge ut en outgiven låt – How would I know med Roy Loney & The Longshots – och sedan var det bara att fortsätta.

Totalt innehåller plattan 25 låtar. Som vanligt får vi en smakfull mix av pop, country och gammal Sun-rock och återigen förvånas man över hur mycket okända förmågor som frodas och växer upp ur den amerikanska rotrockmyllan.

Nämnda Roy Loney & The Longshots får givetvis öppningsspåret och jag förstår varför Jerker brann för den. Det är avspänd och stompig gitarrock som får mig att minnas varför jag en gång en blev förälskad i ett band som Los Lobos.

Men här finns fler godbitar.

Jag smälter när jag hör Paul Burch & Fats Kaplan i Still I´m travelin on. Det låter som country som country lät från början, innan den förvandlades till en utsmetad och tillrättalagd löpandebandsprodukt.  Kort sagt en hyllning till förebilder som Jimmie Rodgers, Roy Acuff och Hank Williams.

John Paul Keith & The One Four går också tillbaka till rötterna – och man kan tycka vad man vill, om att de dammar av Johnny Cash gamla I still miss someone, men eftersom det är en av mina favoritlåtar med ”mannen i svart” omfamnar jag den som en trygg nallebjörn.

För första gången dyker det också upp ett svenskt band på en Hit the hay-samling. Och det är inte så konstigt. Döper man, som The Swedish Polarbears, en låt efter Teenage Fanclubs frontman Norman Blake har man en given plats i Jerker Emanuelssons pophjärta. Jag vet inte om Blake själv har hört den – men vore jag honom skulle jag bli omåttligt stolt.

Jag har inte så mycket mer att säga – men om du blir sugen är det bara att beställa skivan på soundasleeprecords.com eller direkt från Jerker på adressen jerker@soundasleeprecords.com.

Det är sådana som han håller skivdöden stången.