På besök hos countryns outsiders

Uncategorized

Hemma hos Townes van Zandt.

På lördag ska ni slå på tv:n klockan 19.00. Då sänder nämligen SVT2 – om än i en nedkortad entimmesversion – en av de absolut bästa dokumentärfilmerna som gjorts om countrymusik.

Filmen, inspelad i skarven mellan 1975 och 1976, heter Heartworn Highways men släpptes först 1981. Den skildrar och porträtterar närgånget artister och låtskrivare som valt att stå utanför etablissemanget och vägrat kröka rygg för de mäktiga skivbolagsbossarna i Nashville.

Den börjar med ett besök i en skivstudio där en tämligen nyvaken Larry Jon Wilson, efter en sen och förmodligen ganska blöt kväll, är i full färd med att spela in. Låten vi får höra är Wilsons mästerverk, countryswamprockrökaren Ohoopee River Bottomland.

Sedan fortsätter det med ett stopp hos Townes van Zandt, hans flickvän Cindy och hunden Geraldine i en husvagn i Austin Texas. Den evige outsidern van Zandt, som avled på nyårsdagen 1997, räknas idag som en av countrypoeterna och det är förstås synd och skam att han aldrig fick det erkännande han såväl förtjänade medan han ännu var i livet. I filmen sjunger han den numera klassiska Waitin’ around to die.

Höjdpunkten i filmen är dock julfirandet hemma hos Guy Clark och hans hustru Susanne i Nashville. Gäster är bland annat Steve Young, Rodney Crowell och Steve Earle. Det blir ett rejält party som startar på julafton och slutar på juldagen. När Steve Young sjunger Hank Williams I’m so lonesome I could cry och när Crowell leder allsången i Silent night är inte ett öga torrt.

Är du nyfiken på soundtracket i sin helhet – så kan du lyssna på det här.

Men för guds skull – missa inte filmen på lördag! Det är en order.