Springsteen på krigsstigen

Uncategorized

Bruce Springsteen – på de svagas sida.

Bruce Springsteen är förbannad.

Han ser hur arbetslösheten växer likt en cancersvulst samtidigt som girigheten och roffarmentaliteten bland de redan välbeställda breder ut sig. Springsteen målar upp en bild av ett krig mellan ”workers” och ”bankers” – och det är inte svårt att lista ut på vems sida arbetarklasshjälten från New Jersey står.

Så vad göra? Jo, skriva nya låtar och spela in ett album som sätter fingret på problemen i ett USA, som han trots allt älskar, värnar och bara vill gott.

Syftet är förstås lovvärt och i högsta grad uppfriskande.

Det är nämligen alldeles för få stora rockstjärnor med en bred publik som ställer sig på barrikaderna och ryter till. De flesta drar i stället ännu en kokainlina, sätter sig i limousinen och åker vidare till nästa till cocktailparty.

Springsteen är dock mån om att inte förlora fotfästet och tappa kontakten med sina rötter.

Med andra ord: Full pott och all cred för engagemanget och det svavelosande patoset på den sjuttonde plattan, Wrecking ball, som släpptes i dag.

Lika fullt går jag inte igång på det här.

Tungsinnet och allvaret lägger sig nämligen som en våt filt och soundet är svulstigt och baktungt. Nye välrenommerade producenten Ron Aniello försöker visserligen peta in lite soulblås och subtila gospelarrangemang – men på det hela taget hamnar Springsteen i samma musikaliska återvändsgränd som på 2001 års The rising, som ju nästan uteslutande var färgad av terrorattackerna den 11 september.

Så vad blir summan av kardemumman? Kan man inte göra politisk rockmusik, utan att tappa den musikaliska kompassen.

Jo, visst kan man det.

Soulmusiken är full av goda exempel.
Curtis Mayfields There’s no place like America today är ett och The payback med James Brown ett annat. Båda gjordes i mitten av sjuttiotalet och båda levererade råsopar från ett underifrånperspektiv, som skakade om i maktens korridorer.

Dessutom svängde det som satan!

Eller för att tala i termer av krig: Där Mayfield och Brown var välriktade skuddmissiler är Springsteen en pansarvagn som långsamt söker upp sitt mål.