Townes van Zandts dag

Uncategorized

Ett måste i skivhyllan.

Det är Townes van Zandts födelsedag idag. Men något kalas blir det inte. Han dog nämligen på nyårsdagen 1997 i en gudsförgäten håla i Tennessee som heter Smyrna.

Townes van Zandt blev 52 år. Kanske inget konstigt med det. Män som han är helt enkelt inte skapta för att leva längre.

Han söp och knarkade. Gifte sig och skilde sig. Och verkade ständigt vara på flykt undan sina privata demoner. Till sist hann de ikapp honom.

Men van Zandt hade trots allt förärats en gudagåva.
Han kunde skriva låtar – och han skrev massor under de tre decennierna han var verksam.

Men han blev vare sig rik eller berömd.

I folk- och countrykretsar nämndes emellertid hans namn med respekt. Merle Haggard, Willie Nelson och Emmylou Harris spelade alla in van Zandts sånger och tack vare dem tickade royaltycheckarna in med jämna mellanrum. Men pengarna gick givetvis till ännu mer sprit och droger.

Jag tillhör den lilla – men hängivna – skaran som anser att en skivsamling inte är komplett utan Townes van Zandts mästerverk, liveplattan At the Old Quarter från 1973. Inspelad på det klassiska haket i Houston Texas och med en publik som andäktigt tar in allt som van Zandt företar sig på scenen.

Har du inte skivan, så se till att skaffa den. Jag lovar att du blir både en klokare och mer eftertänksam människa efter det.